Skoda Fabia’nın genel amacı çok belliydi: O, VW Grup küçüklerinin öncüsü konumundaydı; yeni altyapılar, yeni elektronikler hep ilk olarak Fabia’da tanıtılır ve sonra da diğer modellere uygulanırdı. Son nesilse öyle olmadı. Fabia eski altyapının elden geçirilmiş bir versiyonu üzerinde tanıtılırken, önce Seat Ibiza ve sonrasındaysa VW Polo yepyeni bir altyapıya sahip olarak piyasaya sunuldu. Pek tabii ki bu durum kimi alanlarda Fabia’nın olması gerekenden biraz daha sönük bir kariyer yaşamasına neden oldu. Sonuçta bunların hepsi geride kaldı, yeni Skoda Fabia nesli tanıtıldı ve öncülük konumunu geri kazandı.

Detaylara geçmeden önce son haberleri verelim; Yeni nesil Skoda Fabia Türkiye’de satışa sunuldu. 1,0 litrelik TSI motorun 95 HP güç üreten versiyonuna, manuel şanzımana ve Elite donanım seviyesine sahip Fabia’nın başlangıç fiyatı 384.900 TL olarak belirlenmiş. Aynı motorun 110 HP güç üreten versiyonu ve DSG şanzımana sahip versiyonun fiyatlarıysa, Elite donanım seviyesiyle 432.400 TL ve Premium donanım seviyesiyle 469.900 TL olarak belirlenmiş. 1,5 litrelik TSI motorsa ürün gamına ilerleyen dönemde eklenecek. Elite donanım seviyesinde 6 havayastığı, otomatik fren yapabilen çarpışma önleme sistemi, 6,5 inçlik bilgi-eğlence sistemi, LED farlar, otomatik kararan iç dikiz aynası, arka havalandırma çıkışları ve 15 inç alaşım jantlar standart olarak sunuluyor. Premium donanım seviyesindeyse bunlara ek olarak, arka park sensörleri, 8 inçlik bilgi-eğlence sistemi, çift bölgeli otomatik iklimlendirme gibi donanımlar sunuluyor.

Konumuza geri dönecek olarsak; yeni nesil Fabia, MQB-A0 olarak anılan yeni altyapı üzerinde yükseliyor. Temel olarak bu altyapı, Octaiva, Superb ya da Kodiaq gibi modellerde kullanılan MQB altyapının biraz daha sadeleştirilmiş bir halinden ibaret. Yeni altyapıyla birlikte elektronik donanımlar konusunda ciddi bir avantaja kavuşan Fabia ile Skoda, işi biraz daha ileriye götürmeye karar vermiş. Verimlilik üzerine ciddi çalışmalar yapılmış ve sonuçta Fabia’nın selefinden çok daha farklı görünmeyen karoseri aerodinami konusunda ciddi atılımları barındırır hale gelmiş. Aktif hava girişleri, ön tampondaki özel havalandırma kanalları, arka camın üzerindeki küçük kanat ve aracın tabanını kapatan 12 ayrı parça ile 0,28 cW’lik sürtünme katsayısına ulaşılmış. Küçük bir HB için bu rekor anlamına geliyor.

Bunun dışında karoser ciddi anlamda büyümüş de: Fabia selefine göre 11,1 cm daha uzun ve bu haliyle 4,10 metrenin biraz daha üzerine çıkmış. Dahası bu uzamanın neredeyse tamamı olan 9,4 cm’si aks mesafesinde yaşanmış. Otomobilin aks aralığı 2,56 metreye ulaşmış ki bu değer sınıf ortalamalarını karşılıyor. Son olarak Fabia’nın genişliği de neredeyse 5 cm artmış. Karoserdeki büyümeden yükleme alanına bolca fayda sağlanmış. Selefinin 330 litrelik bagaj hacmi yeni nesille 380 litreye yükselmiş ki bu değer VW Golf ya da Seat Leon gibi kompakt HB’ler ile aynı.

İç mekanda, dış tasarımdaki tutuculuk büyük oranda devam ediyor ve Fabia ağabeyleri Scala ya da Kamiq’ten tanıdık kokpit tasarımıyla geliyor. Fiziki havalandırma kumandaları üzerinden üst donanımlarda çift bölgeli otomatik klima kullanılabilecek. Hatta standart olarak arka havalandırma çıkışları da alınabilecek. Bunun dışında baz donanımda 6,5 inç olan merkezi dokunmatik ekran, orta donanımda 8 inç ve üst donanımdaysa 9,2 inçe kadar büyüyebiliyor. Kablosuz telefon yansıtma özelliği kablosuz şarj seçeneğiyle birlikte sunulunca kokpitte kablo karmaşasından iz kalmayacak. Fabia’nın iç mekanında 5 taneye kadar USB-C girişi bulunabilecek. Son olarak üst donanımlar 10,25 inçlik dijital gösterge tablosuyla donatılabilecek. Bunlardan ikisi arka koltuk yolcuları için sunulacak ve bu bölüm için çıkartılabilir bir konsol da alınabilecek. Telefonunuzu ön koltuk sırtlıklarındaki telefon bölmelerine yerleştirip şarja bağlayabileceksiniz. Bütün bunlar; ön kapının içindeki şemsiye, iç dikiz aynasında USB-C portu (sürüşü kaydeden kameraları bağlamak için), orta konsolda çıkartılabilir bardaklıklar ve bagaj için farklı düzenleme çözümleriyle birlikte Skoda’nın Simply Clever kullanışlılık çözümleri arasında yer alıyor.

Karoserin altında çok fazla yenilik yok; 1,0 litre hacimli atmosferik beslemeli motor iki güç seçeneğiyle (65 ve 80 HP) baz versiyonu oluşturuyor. Onu yine 1,0 litre hacimli ama bu sefer turbo ile aşırı beslenen TSI EVO motorlar takip ediyor. 95 ve 110 HP güç üreten bu motorlardan güçlü olan DSG 7 vitesli çift kavramalı otomatikleştirilmiş manuel şanzımanla satın alınabiliyor. Son olarak ilginç bir seçenek; 1,5 litrelik TSI EVO, 150 HP güç ve standart olarak sunulan DSG şanzımanla birlikte geliyor.