BMW’nin yeni politikası belli: Kompakt sınıfa kadarki modeller önden çekişe geçiş yapıyor. Bu konuda 2 Serisi Coupe ve onunla birlikte 1 Serisi’nin arkadan çekişe devam etme olasılığı olsa da bu çok küçük bir ihtimal. Önden çekişe geçiş konusunda endişelenmek içinse neden yok. Sonuçta BMW Mini ile bu konuda çok fazla tecrübe biriktirdi ve bu zamana kadar kimse Miniler’in sürüş hisleri konusunda problemden bahsetmedi. Buradaki konuğumuzsa BMW’nin önden çekiş temeli üzerinde yükselen ilk SUV’u. X1 selefinden farklı olarak daha SUV görünümlü bir araç ve bu sayede de daha geniş kitlelerin ilgisini çekebilme potansiyeline sahip. Peki yeni nesil X1 nasıl bir otomobil?
1- Nedir?
BMW’nin giriş seviyesi SUV’u. İlk nesli ağabeyleri X3 ve X5’in aksine yerden yüksek bir hatchback gibi görünüyordu ama bu nesille birlikte yüksekliği 5,3 cm artarken uzunluğu 3 cm kısalmış. Anlayacağınız X1 artık çok daha yüksek görünüyor. Boyutlardaki en ilginç veri aks mesafesindeki 9 cm’lik gerileme. BMW motorun enlemesine konumunun kazandırdığı alanı görünce fazladan aks mesafesinin anlamsız olacağı gerçeğiyle yüzleşmiş.
2- İç mekanı nasıl?
Modern bir BMW gibi. iDrive’ın kazandırdığı minimalist tavır bütün kokpiti sarıyor. Bolca saklama gözü, iyi ayarlanmış sürüş pozisyonu, kaliteli malzemeler ve sade kumandalar etkileyici bir deneyim sağlıyor. Önden çekişli altyapının getirisi olarak aaks mesafesindeki 9 cm’lik azalmaya rağmen arka koltuk diz mesafesi selefinden daa iyi, dahası arka koltukta sunulan alan hissi çok daha fazla. 505 litrelik bagaj hacmi de kesinlikle yeterliden çok daha fazla.
3- Sürüşü nasıl?
Normal şartlarda burnunda mavi-beyaz logo olan her aracın başımızın üzerinde yeri vardır. Fakat X1 küçük tereddütler yaratıyor. Öncelikle kullandığımız versiyon 2,0 litrelik dizel motor ve 4 tekerlekten çekiş sistemine sahipti. Açıkçası 1,5 litrelik dizel motor ve 6 vitesli manuel şanzımana ya da 1,5 litrelik benzinli motor ve 6 vitesli otomatik şanzımana sahip versiyonlar varken bu pahalı versiyonu tercih edeceklerin sayısının çok az olacaktır. 190 HP güç ve 400 Nm tork üreten 2,0 litrelik dizel motor oldukça başarılı. Benzinli motorlar gibi devirlenmeye aç ve bu sırada ürettiği sesler de çekici. Süspansiyon sisteminin tepkileri de oldukça başarılı; darbeleri rahatça emiyor gövdenin salınımını sınırlandırıyor ve sessiz çalışıyor. Direksiyon sistemi ise markanın yarattığı beklentiden uzak, dengesiz bir keskinliğe sahip ve uzun virajlarda da tutarsız yönlendirme yapıyor. Bu nedenle viraj içinde direksiyon açısın değiştirmek zorunda kalıyorsunuz. Önden kayma eğilimi hızlı çalışan 4 tekerlekten çekiş sisteminin kontrolü altında ama ön aks en azından 1750 d/d’da gelen 400 Nm’lik torkla başetmekte zorlanıyor gibi görünüyor. Hal böyle olunca önden çekişli versiyonların tam olarak nasıl hisler vereceğini kestirmek zorlaşıyor.
4- Fiyatı nasıl?
Benzinli motor ve otomatik şanzımana sahip versiyon aynı ikiliye sahip Audi Q3 ve Mercedes GLA’nın liste fiyatlarının tam ortasında fiyat seviyesine sahip. Dizel motor ve manuel şanzımana sahip versiyon ve bizim kullandığımız 2,0 litrelik dizel motora sahip versiyonsa sipariş üzerine ithal ediliyor.
BMW X1 fiyat listesi için tıklayın.
5- Sonuç
BMW giriş seviyesi SUV’uyla oldukça iyi bir iş çıkartmış ve rakiplerinin aksine gerçek SUV hissiyle fark yaratmış. Önden çekişli versiyonun sürüş karakteri hakkında yorum yapamıyoruz ama önden fazla kayıyorsa da bu onu kötü bir araç yapmayacaktır.