Fiat Egea projesi ülkemiz için farklı anlamlarda öneme sahip. Öncelikle tabii ki işgücü ve katma değer kazanımı açısından yepyeni bir modelin 3 farklı karoserle ülkemizde üretilip bir çok ülkeye ihraç ediliyor olması çok önemli. İkincil olaraksa ülkemiz koşullarında bizim beklentilerimize göre geliştirilmiş bir aracın ihtiyaçlarımızı tam olarak karşılamasına dair beklentimiz var. Egea aslında bu konularda kendini kanıtladı. Bunun için daha önceki Egea Sedan satın alma rehberimizi bu linkten inceleyebilirsiniz. 1,6 litrelik motor ve otomatik şanzıman birlikteliğinin nasıl olduğuyla ilgiliyse aşağıdaki yorumlarımız sizi bekler.
1- Nedir?
Egea’nın benzinli motor ve tork konvertörlü otomatik şanzımana sahip versiyonu. Motorun kaynağı Fiat’ın Güney Amerika organizasyonu. Yoksa bizim buralara Fiat logolu ve 1,6 litrelik atmosferik bir benzinli motor uğramayalı bir hayli zaman oldu.
2- Motor/şanzıman ikilisi nasıl?
Zaten ana konumuz da bu. Motor 110 HP güç ve 152 Nm tork üretiyor. Maksimum torkunu 4500 d/d’da üretmesi turbo beslemeli motora sahip rakipleri karşısında önemli sorunlar yaratabilir. Bunun dışında küçük hacimli ve atmosferik beslemeli bir motorla gereğinden daha fazla orana sahip otomatik şanzıman kullanımı da sorun yaratmaya müsaittir. Eğer oranları iyi ayarlanmazsa özellikle otoyol kullanımında şanzıman 5 ve 6. vitesler arasında kararsız kalma eğilimine girer. Fakat burada Fiat mühendisleri çok iyi bir iş çıkartmış ve gerçekçi bir oranlama yapmış. Örneğin 120 km/s hızda giderken ve 6. vites seçiliyken motor 2500 d/d civarında devir çeviriyor. Böylece de en azından hafif eğimleri 5. vitese ihtiyaç duymadan çıkabiliyor. Bu seçim 6. vitesin varlığını sorgulatabilir ama bu sayede birbirine daha yakın vites oranlarına sahip bir aktarma yelpazesi oluşturulabilmiş.
3- Sürüşü nasıl?
Motorun alt devirlerdeki çekiş gücü beklediğimiz gibi düşük. Neyse ki şanzıman çok hızlı tepkiler vererek bunun büyük bir sorun olmasının önüne geçiyor. İkilinin çalışma karakteriyle ilgili eleştirilebilecek çok fazla bir sorun yok. Bizim elde ettiğimiz 8,7 litre/100 km’lik tüketim yüksek ve hala biraz iyimser bir değer çünkü rotamızda gereğinden daha fazla sabit hızlı sürüş yapmayı başardık. Muhtemelen tümü şehiriçinde geçen bir rotada tüketim 9,5 litre/100 km civarında olacaktır. Bu değer tabii ki yüksek ama otomatik şanzıman keyfini uygun fiyatla yaşamanın başka çıkar yolu da yok gibi. Şanzıman tork konvertörü nedeniyle yüksek tüketime davetiye çıkartıyor ama hem kullanım maliyetleri hem de konforuyla buna değecektir.
4- Fiyatı nasıl?
Rakipsiz. Donanımını, tüketimini ya da sürüş keyfini görmezden gelip sadece satın alma bedeline baktığınızda benzinli motor/otomatik şanzıman ikilisiyle Egea Sedan’a yaklaşan pek bir model yok. Hatta turbo beslemeli motor ve çift kavramalı şanzımana sahip rakiplerle arasındaki fiyat farkı o kadar yüksek ki bunun yakıt tüketiminden yapılacak tasarrufula geri alınması çok çok uzun sürecektir. Sedan karoserli Egea’nın donanım listeleri HB ve SW karoserli kardeşlerinden farklı ve biraz daha cılız.
Fiat Egea Sedan fiyat listesi için tıklayın.
5- Satın almalı mıyım?
Güvenlik konusundaki küçük sorunu ve yüksek tüketimi dışında önemli bir problemi yok. Bu ikisini sorun etmiyorsanız hemen bir Fiat bayisine koşun.