Avrupa’da yürürlülüğe giren Euro 6d Temp emisyon normları neredeyse tüm modellerde motor yeniliğiyle geldi. Yeni motorlar, yeni şanzımanlar ya da en azından yeni yazılımlarla üreticiler emisyon normlarına uygun kalma çabasında. PSA’nın 1,6 litrelik başarılı dizel motorunu terkedip 1,5 litrelik yeni motora geçmesinin arkasında da tam olarak bu yatıyor. Bu yazı, 3008’in yeni motor ve şanzımanıyla hayatı üzerine kurulu olacak. 3008’le ilgili daha fazla bilgi almak istiyorsanız aşağıdaki linkten testine ulaşabilirsiniz.

Peugeot 3008 testi için tıklayın.

1- Nedir?

Peugeot’nun kompakt crossoverı 3008’in yeni dizel motor seçeneğine sahip versiyonu. Ülkemizde sadece otomatik şanzımanla satılıyor ki bu da diğer bir yenilik; artık 6 vitesli EAT6 yerine 8 vitesli EAT8 hüküm sürüyor.

2- Motor/şanzıman nasıl?

Doğrudan konuya girmek gerçekten iyi fikir. Yeni motor 3008’de kullanılan halinde 130 HP güç ve 300 Nm tork üretiyor. Güç verisi 10 HP artmış ama tork değişmedin kalmış. Üstelik maksimum tork devri de 1750 d/d ile aynı. Bu noktada gelişim nerede diyebilirsiniz. Sorun şu ki, Euro 6d Temp emisyon normu bir hayli acımasız. Özellikle azot-oksitlerin filtrelenmesi konusunda başarılması gerekenler bir hayli fazla. Durum böyle olunca motor bir sürü engelleyici filtreye rağmen selefiyle aynı verilere sahip olmakla övünebilir. Dahası motorun bu karmaşık filtreleme sistemleri ağır. 3008 yeni motoruyla 100 kg kadar ağırlaşmış. Hala sınıfının en hafifleri arasında ama yine de eskisine göre daha kilolu. Burada da yeni şanzımanın gelme nedeni ortaya çıkıyor. Daha geniş vites yelpazesi sayesinde 3008’in performans ve tüketim değerleri ağırlık artışından neredeyse hiç etkilenmemiş. Öbür taraftan tüketim değerlerinde küçük bir iyileşme var. Bizim ölçümlerimizde genel ortalama 100 km’de 6,2 litre çıktı ki bu da eski motorla yaptığımız ölçüme göre 0,2 litre daha iyi bir değer anlamana geliyor.

3- Sürüşü nasıl?

Yeni motor selefinden daha rafine çalıştığını ilk anda hissettiriyor. Soğukken sesi daha az duyuluyor ve titreşimleri de hissedilir şekilde daha az. Bu da 3008’in zaten iyi olan konfor disiplininden daha da iyi puanlar almasını sağlıyor. Sürüş sırasında farkedilen değişimler de zaten bundan ibaret. Eğer amaç yeni emisyon normlarına rağmen eldekileri kaybetmemekse bunun başarıldığına kesin gözüyle bakabiliriz. EAT8, temel olarak EAT6’dan geliştirilmiş; eklenen iki tane kavrama setiyle aynı gezegen dişli setlerinden 2 ek vites oranı oluşturulmuş. Bu sırada hem ince ayarları hem de yazılımı elden geçirilmiş. Sonuçta hiç de kötü bir şanzıman olmayan EAT6’ya göre daha hızlı ve daha kararlı bir şanzıman ortaya çıkmış. Vites oranları konusunda PSA gerçekçi yaklaşımını sürdürmüş ve upuzun bir 8. vites oranıyla ya da her an vites yükseltmek için fırsat kollayan bir yazılımla sürüşü berbat etmemiş. Bunun yerine acele etmeden vites yükselten, uygun devirde kalmayı alt devirleri zorlamaya tercih eden bir şanzımanla akıcılığı desteklemiş. Sonuçta yeni motor ve şanzıman çok iyi bir ikili ve 3008 de bu ikiliyle eskisinden çok daha mutlu.

Peugeot 3008 1.5 BlueHDi EAT8 fiyat listesi için tıklayın.

4- Sonuç?

PSA dizellerin ölmediğini ve daha hala yapılabilecekler olduğunu gösteriyor. 1,5 litrelik motor gerçekten başarılı ve 3008’e de çok yakışmış. 8 vitesli şanzıman da benzer bir başarıya sahip. Hal böyle olunca da modelin başarılı satış rakamlarına devam edeceğini söylemek mümkün.