Crossover pazarına olan açlık devam ettikçe markaların bu talebi doyurma isteği de tavan yapıyor. Diğer tüm karoser türleri crossover çılgınlığının gölgesinde ve hal böyle olunca da hemen her ay yeni bir crossover tanıtılıyor. Geçtiğimiz aylarda tanıtılan Seat Arona grubun ilk küçük crossoverıydı. Onun VW logolu kuzeni T-Roc ise bu ayın crossover menüsünün başrolünde.
T-Roc tıpkı Tiguan gibi MQB altyapı üzerinde yükseliyor. Fakat boyutları hissedilir şekilde farklı. 4,23 metrelik boyuyla Golf’ten 2 cm daha kısa, 2,60 metrelik aks mesafesiyse yine Golf’ten 4 cm kısa. Bu haliyle kompakt sınıfa dahil edilmesine karşın asıl yerinin küçük sınıf olduğunu söylemek daha doğru. Çünkü rekabette karşısına Nissan Qashqai yerine Nissan Juke ve benzerlerini koymak çok daha adil olur.
Modelin dış tasarımı VW’nin sıradanlığın kitabını yazdığı son dönemin tam tersi detaylara sahip. Gündüz farlarının tampondaki alışılmışın dışındaki konumu T-Roc’un kolayca tanınmasını sağlayacak. Dahası Juke sınıfına Juke benzeri aydınlatma yerleşimleriyle gelmek de mantıklı. Arka tasarım biraz Audi Q2 esintileri taşıyor ama hiçbir Audi çalışanı bunun için VW’e karşı dava açmayacaktır.
İç mekanda doğrudan Polo’da alınmış kokpit görsek şaşırmazdık ve ilk bakışta T-Roc’un kokpiti de çok farklı görünmüyor. Fakat detaylı incelenince tamamen yeni bir kokpit kullanıldığı da anlaşılıyor. Havalandırma çıkışlarının konumu, kokpitin iki katlı tasarımından havalandırma kumandalarına kadar neredeyse her unsur Polo’dan farklı. Tabii VW tasarımcılarını tamamen farklı kokpitleri bir şekilde benzer gösterme başarısından dolayı da kutlamak gerekli. T-Roc Golf’e yakın boyutlarıyla iç mekanda Polo’dan çok daha cömert yaşam alanı sunacaktır. Bu arada fotoğraflara bakıp yorum yapmak yersiz ama geniş cam alanları ferah iç mekan sunacak gibi görünüyor. 445 litrelik bagaj hacmi muhtemelen lastik tamir kitiyle geliyordur ama yine de sınıf ortalamalarının üzerinde.
T-Roc’un motor yelpazesi benzinli ve dizel motorların farklı güç ve aktarmaya sahip versiyonlarından oluşuyor. Başlangıç seviyesindeki 1,0 litrelik TSI 115 HP güç üretecek ve sadece önden çekiş/6 vitesli manuel şanzıman ikilisiyle satılacak. 150 HP güç üreten 1,5 litrelik TSI önden çekişle 6 vitesli manuelin yanında 7 vitesli DSG şanzımanla da alınabilecek. Tek önemli sürpriz bu motorla 7 vtiseli DSG ve 4 tekerlekten çekiş sisteminin bir arada sunulacak olması. 1,6 litrelik TDI şimdilik sadece 6 vitesli manuel şanzımanla üretilecek. Bizim vergi sistemimize uygun motorlar dışında 2,0 litrelik TSI ve TDI motorlar da T-Roc kaputu altında kendine yer bulacak.
T-Roc’un resmi tanıtımı Eylül ayında Frankfurt Otomobil Fuarı’nda yapılacak ve sonrasında da Kasım ayı itibariyle Avrupa genelinde teslimatlar başlayacak. T-Roc’un ülkemizdeki satışına da yıl sonunda başlanması bekleniyor.