Öncelikle bu standart karşılaştırmalarımızdan farklı olacak. Çünkü burada söz konusu olan modeller genel ürün gamını değil, sadece güçlü motora sahip versiyonları temsil ediyor. Bu modelleri alacak olanlar arka koltuk alan sunumuyla daha az, yol tutuşla daha çok ilgilenecek ve sportif hisler de daha ön planda tutulacak. Dolayısıyla bu karşılaştırmada daha az Giulietta ve V40, daha fazla QV ve T5 değerlendirmesi bulacaksınız. Eğer illa ki Giulietta ve V40 hakkında bilgi istiyorsanız;

Alfa Romeo Giulietta’nın 170 HP güç üreten Multiair motor ve çift kavramalı TCT şanzımanlı versiyonun testi için buraya tıklayın.

Volvo V40’ın dizel motor ve otomatik şanzımana sahip versiyonunun Mercedes A Serisi ile karşılatırması için buraya tıklayın.

Genel şartları belirlediğimize göre ana konumuza gelelim; ikisi de fazlasıyla güç üreten motorlara sahip Alfa Romeo Giulietta QV ve Volvo V40 T5 arasındaki mücadelede kim geçer?

Alfa QV mi Volvo T5 mi Alfa QV mi Volvo T5 mi

1- Motor ve şanzımanlar

Alfa Romeo, Giulietta’nın QV versiyonunda 1750 cc’lik benzinli motor kullanıyor. Bu motoru karbonfiber sporcu 4C’den alınmış bir güç kaynağı olarak düşünmek mümkün ama Giulietta 4C’den önce de bu motora sahipti. Bugünkü üretimde 240 HP güç ve 340 Nm tork üreten motor, 6 vitesli çift kavramalı otomatikleştirilmiş şanzımanla birlikte sunuluyor. Volvo ise yeni geliştirilen motor ailesinin 2,0 litrelik hacimden 245 HP güç ve 350 Nm tork üreten versiyonunu V40 T5 için kullanıyor. Motor 8 vitesli otomatik şanzıman ile birlikte sunuluyor. Kağıt üzerinde Volvo motorunun burun farkıyla üstünlüğü var. Hem güç ve tork verisi biraz daha iyi hem de maksimum torkunu rakibinden daha düşük (Volvo 1500 d/d, Alfa 2000 d/d) devirde üretebiliyor. Fakat yolda hisler bambaşka. Alfa tutkuyu metale dönüştürmeyi başarabilen bir üretici ve Giulietta QV de bu tutkuyu sonuna kadar hissettiriyor. QV ve T5 benzer şekilde hızlanıyor ama verdikleri his bambaşka. Alfa’nın 1,8 litrelik motoru daha ateşli ve daha atak hissettiriyor. Tabii bunların tamamı subjektif. Yoksa rakamsal olarak belirgin bir fark yok. Şanzıman konusundaysa çift kavramalı şanzıman otomatik şanzımanı beklendiği gibi eziyor. Alfa’nın TCT şanzımanın geçişleri, özellikle D.N.A. sistemi Dynamic moddayken süper sporcu sertliğinde ve hızında hissettiriyor. Buna karşılık Volvo’nun otomatik şanzımanı görevini yerine getirmekle yetiniyor.

Alfa Romeo Giulietta QV: 18/20 Volvo V40 T5: 16/20

2- Yol tutuş

V40’ın beklenenden daha sert süspansiyon sistemi burada işine yarıyor. T5’in yol tutuşu büyük bir sedan kadar kendinden emin ve yine büyük bir sedan gibi tutarlı. Alfa ise yine başka alemde geziyor. Torkla yönlendirme yapabilen çekiş kontrol sistemi iki modelde de kullanılıyor ama sadece Alfa’nın yol tutuşu ağzınızı kurutuyor. Direksiyonu hassas, hızlı ve geri bildirimleriyle de büyük yardımcı. Burnu izine beklediğinizden biraz daha sadık, alışana kadar virajın içine fazla yönelebiliyorsunuz. Volvo ise söylediğinizi yapıyor ama bu sırada yorum yapmaktan kaçınıyor. Bu kulağa biraz sıkıcı gibi geliyor olabilir ve yolda da en az kulağa geldiği kadar sıkıcı.

Alfa Romeo Giulietta QV: 17/20 Volvo V40 T5: 16/20

3- Frenler

T5 için Volvo özel bir fren sistemi kullanmamış. Çünkü bu model Volvo ürün gamında güçlü motora sahip bir V40’tan fazlası olarak görülmüyor. QV ise normal versiyonlardan daha büyük diskler ve Brembo kaliperlerle göreve daha hazır. V40’ın frenleri normal kullanımda gayet iyi olsalar da performanslı kullanımda tempoya ayak uyduramıyor. Bir kaç sert fren sonrasında sistemin kaçırma eğilimi artıyor ve hisleri de köreliyor. Alfa’nın frenleri daha canlı ve güçlü hissettiriyor ama onun da küçük bir sorunu var. Pek çok modern modelde olduğu gibi Giulietta QV de panik frenlemelerle 4’lü ikaz lambalarını devreye sokuyor. Eğer D.N.A. Dynamic moddaysa (fren kaliperleri disklere yaklaştırılarak fren tepkisi keskinleştiriliyor) 4’lü ikaz lambalarınız neredeyse her frende devreye giriyor. Böyle olunca da romantik Alfa hızdan tedirgin olmuş gibi hissediyorsunuz.

Alfa Romeo Giulietta QV: 15/20 Volvo V40 T5: 10/20

4- Günlük hayata uyum

Alfa Romeo, hızlı hatchbackinin ateşli olabilmesi için çok çalışmış. Bu nedenle QV normal kullanımda bile bolca uğultu, patlama ve gürleme yaratıyor. Her vites değişiminde hissedilen küçük patlamalar bir süre sonra rahatsız edici olmaya başlıyor. Tabii bir de klasik İtalyan detay işçiliği sorunu var. Giulietta’da detaylardaki özensizlik çok fazla hissediliyor. Yerine oturmamış kaplamalar, ses yapan paneller ya da gevşek düğmeler Giulietta kokpitinde karşılaşabileceğiniz olağan durumlar. T5 ise günlük hayata çok daha uygun ve çok daha özenli işçiliğe sahip. Sakin kullanımda ürün gamının en güçsüz versiyonundan farklı hissettirmiyor ve sağ ayağınızın altındaki potansiyeli çok iyi gizliyor. Alfa’nın şansına, V40’ın normal versiyonlarının bile konfor potansiyeli düşük.

Alfa Romeo Giulietta QV: 9/20 Volvo V40 T5: 13/20

5- Fiyat ve donanım

QV yine özel olmasıyla öne çıkıyor. Farklılaşmasını sağlayan donanımlar dışarıdan değil ama içeriden kendini kolayca göstermesini sağlıyor. T5 ise herhangi bir V40 gibi hissetirmekten öteye geçemiyor. Bütün bunlara rağmen, benzen performansı rakibinden 10 bin TL kadar daha uygun baz fiyat karşılığında sunması V40 T5’in en büyük başarısı.

Alfa Romeo Giulietta QV fiyat listesi için tıklayın.

Volvo V40 T5 fiyat listesi içi tıklayın.

Alfa Romeo Giulietta QV: 9/20 Volvo V40 T5: 11/20

6- Sonuç

İtalyanlar detay işçiliğinden anlamıyor olabilir ama sürüş keyfinden anlıyor. QV, odaklanmış sürüşü ve gerçekten etkili performans oyuncaklarıyla çok iyi bir hızlı hatchback. T5 ise daha çok güçlü ama bagaj uzantısı olmayan bir sedan gibi hissettiriyor. Tutkulu olmak için güçlü bir motordan çok daha fazlasına ihtilacı var.

Alfa Romeo Giulietta QV: 68/100 Volvo V40 T5: 66/100

Alfa QV mi Volvo T5 mi Alfa QV mi Volvo T5 mi Alfa QV mi Volvo T5 mi Alfa QV mi Volvo T5 mi Alfa QV mi Volvo T5 mi Alfa QV mi Volvo T5 mi Alfa QV mi Volvo T5 mi Alfa QV mi Volvo T5 mi Alfa QV mi Volvo T5 mi Alfa QV mi Volvo T5 mi Alfa QV mi Volvo T5 mi Alfa QV mi Volvo T5 mi